11.3.09

Borrel met Ambassadeur



Onze eigen Ambasadeur Der Iewat Te Lage Landen, de Heer D. Como van Hellenberg Hubar, samen met de heer Juan Soto Serrano (Presidente de la Fundación Hispano-Neerlandesa de Fomento Empresarial) nodigde mij recentelijk uit in zijn Residencia in Madrid om een jaarlijkse Borrel bij te wonen als vertegenwoordiger van de Nederlandse Club te Zaragoza samen met zo´n 80 landgenoten.

Bij aankomst in zijn stulpje een officieel welkom van de Heer Hubar himself en diens vrouw. Zijn hond overigens ook alom aanwezig. De aanwezigen Hollanders kwamen uit verschilende regios in Spanje, velen uit Madrid en Barcelona maar ook uit Valencia, Alicante, Denia, díe hoek, en Marbella en Malaga.


Het was wel duidelijk dat de gemiddelede Nederlander die zijn heil zoekt in Spanje ook daadwerkelijk naar de kustplaatsen gaan waar zich vele mede expat´s bevinden. Duizenden Nederlanders habben zich in die regios gevestigd en zaken gedaan die uiteindelijk goed tot zeer goed zijn verlopen (over fracasos word niets vermeld).

Vele Nederlandse clubs zijn er onstaan, wat opvalt is dat in dit soort plaatsen in het algemeen een club/vereniging word opgezet voor de gezelligheid maar dat er toch ook een necesidad is om een beetje te netwerken en dus werden er binnen die club weer “Business clubs” opgericht.

Hoewel er op de avond weinig werd gesproken over dit soort ontwikkelingen viel mij dit zeer op, ook door de aanwezige tijdschriften; Temperament, Viva España, De Week en nog enkelen, alwaar ik, na een kleine studie te hebben gedaan op de reis terug, toch mag concluderen dat er verschrikkelijk veel leeft onder de Nederlanders in het Spaanse; artikelen over bekende Nederlanders en hun ervaringen in Spanje, advertenties in het Nederlands (o.a. spar holandés), advertenties van nederlanders met een eigen bedrijf, veel nederlandse consultancy bureaus, interviews met nederlanders woonachig in Spanje (ikzelf stond in de december/kerst editie van “Temperament”) en vele huis/chalet/ paleisjes te koop van nederlandse eigenaren en/of nederlandse agencies inmobiliarias.

Vele mannen strak in het pak en een enkele vrouw viel er ook nog te bespeuren (5 geloof ik), vele bekenden toch wel want velen waren aanwezig op de NEDERLANDSE DAG op de EXPO en ook op de bijeenkomst met De Kring ( de Business Club van de Nederlandse Vereniging te Barcelona) en onze club tijdens de EXPO waren er bekenden.

Wat mij al opviel tijdens de EXPO was dat de Nederlansde zakenman zeer alert is op oportunidades d.w.z., er word geen koetje en kalfje bij betrokken, directo al grano ; “Ik ben zus en zo en doe dit en dat, wat doe jij en wat kunnen we voor mekaar doen” was zo´n beetje de openings zin en absoluut geen “Hoe lang ben je hier al? en waarom ben je naar Spanje gekomen?”…

Al met al een gezellig avondje waar onder het genot van een tappatje en een wijntje/biertje gezellig werd gebabbeld, Zo tegen het einde van de avond was het “business” gedeeltje over (en werd er geen drank meer geschonken) werden de gesprekken gekeerd in: spaanse families (suegros…), kinderen, nederlandse lessen, avonturen, levensverhalen etc.

Toch interesant om van mening te wisselen met de gemiddelde mede Nederlander in Spanje. Eind cunclusie; iedereen is succesvol in wat ie doet en mocht (Nederlandse) hulp aanwezig zijn dan gebruiken we die dan ook.

Menno

Geen opmerkingen: